Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Kinek kell a pénztárgép, mikor ilyen egyszerűen is lehet fizetni?

2015/12/11. - írta: Mobilpénztárca

Újdonsággal rukkolt elő a mobilfizetési piac egyik rutinos szereplője, a Square. Az új Square Reader körül egyelőre nincs nagy felhajtás, de még az is lehet, hogy szép csendben nagy sikereket fog elérni. Az eszköz mindenesetre érdekesnek és használhatónak tűnik.

A szaksajtó egy ideje már foglalkozik azzal, hogy új eszközt dob piacra az elektronikus fizetési technológiák egyik úttörőjének számító Square.  A cég évekkel ezelőtt egy mobil POS-terminállal és a mögötte álló szoftverrel futott be. Ez annyiban különbözik a Magyarországon ismert, hordozható hagyományos POS-termináltól (amiben egy kis SIM-kártya van), hogy gyakorlatilag egy mobil eszköz (okostelefon vagy tablet), és egy kiegészítő kártyaolvasó eszköz hibridje. Az eredeti Square-eszköz az iPhone vagy az iPad fülhallgató-kimenetébe csatlakozott, és magát a telefont/tabletet alakított át „pénztárgéppé”.

Viszont a cég itt nem állt meg, rengeteg olyan kapcsolódó szolgáltatást nyújtanak, amelyekkel együtt egy komplett szolgáltatáscsomagot tudnak kínálni. Például készletnyilvántartó rendszert, a kártyaelfogadási folyamat támogatását is segítik, de személyek közötti (P2P) fizetési megoldással, és mobiltárcával is rendelkeznek.

November végén viszont új eszközt dobtak piacra, konkrétan ezt a kütyüt:

Az engadget.com techportál szerint a megoldás lényege, hogy NFC-alapú fizetési eszközöket fogad el. Többféle mobilfizetési rendszerrel (Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay), illetve chipes bankkártyával is működik. Az új olvasó legfontosabb újdonsága, hogy NFC és EMV ( azaz chipkártya) képes, míg a korábbi modell csak mágnescsíkos kártyát olvasott (főleg az Egyesült Államokban pörög még mindig a mágnescsíkos technológia).

A használata nagyon egyszerű: a vásárló odatartja a telefonját a készülékhez, a két eszköz kapcsolatba lép egymással, és pillanatok alatt lezajlik a tranzakció.

A Square új olvasójának előnye, hogy vezeték nélküli használatot tesz lehetővé. Nem véletlenül ezt hangsúlyozzák a promóvideóban is: a boltos közvetlenül a vásárlóhoz viheti az eszközt, akár több lépésre a pénztárgéptől.

A megoldás gyakorlatilag a klasszikus pénztárgépet is kiiktatja a rendszerből: egyből az eladó számláján jelenik meg a fizetett összeg. Nem véletlenül ajánlják kisvállalkozásoknak, kisboltoknak. A vásárlók számára gyors és egyszerű fizetést tesz lehetővé – akár anélkül, hogy belépnének a boltba, vagy hogy odamennének a pénztárhoz. A biztonság miatt sem kell aggódniuk: a Square Readeren ugyan nincs kijelző, de erre nincs is szükség, hiszen saját fizetési alkalmazásuk pontosan mutatja a vásárlás összegét telefonjuk kijelzőjén.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr308156056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.12.11. 15:37:17

Sajnos a pénztárgép ugyanúgy kell Magyarországon, mert áfás összesítőt tartalmazó bizonylatot kell adni és a NAV-hoz online küldeni a forgalmi adatokat...

tommybravo 2015.12.11. 16:02:11

A square még nem elérhető Magyarországon, és ha egyszer elérhető lesz, akkor is jó kérdés lesz az on-line pénztárgép integráció lehetősége.

Hokunda 2015.12.11. 16:02:50

Elektronikusan lehet bizonylatot adni?
süti beállítások módosítása