Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Videó: így fogunk szelfivel fizetni?

2015/08/05. - írta: Mobilpénztárca

Egészen különleges víziót mutatott be nemrég a MasterCard: a fizetéstechnológiai óriásvállalat újfajta biometrikus azonosítást tesztel.

Arcszkennelés-fizetést tesztel a MasterCard. A fizetéstechnológiai nagyvállalat legújabb ötlete a neten máris szelfi-fizetésként terjed - persze ennél azért többről van szó.

Az arcfelismerő rendszer az online vásárlásoknál helyettesítené a jelszavakat. Elég belenéznünk a telefonunk kamerájába, a rendszer felismer minket, és már fizettünk is: a lényeg, hogy nincs több elfelejtett jelszó, hiszen az arcunk mindig "kéznél van."

A fejlesztés természetesen számos (biztonsági) kérdést felvet: ilyen kérdés, hogy vajon elég-e csak egy, az okostelefon/tablet kamerája elé tartott fotó az azonosításhoz? A MasterCard fejlesztői szerint a személynek pislognia is kell, így elvileg csak valós arcot szkennel be a rendszer.

Egy másik érdekes kérdés, hogy mi van akkor, ha illetéktelenek ellopják az arcunk azonosítására szolgáló adatokat: míg mondjuk egy 4 számjegyű kódot bármikor újragenerálhatunk, arcunkat elvileg elég sokáig megőrizzük.

A rendszer token alapú, így minden fizetés egyedi azonosítóval történik, így ha meg is szerezne egy bűnöző, később már nem fogja tudni felhasználni.

A módszert a MasterCard először szűk körben és csak online boltokban teszteli, egy másik, ujjlenyomattal történő azonosítási módszerrel párhuzamosan.

A biometrikus azonosítás nem újdonság, több cég is kísérletezik hasonlóval. Ilyen személyes azonosító lehet például a szívritmusunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr677668620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása