Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Még könnyebb lesz a neten vásárolni a magyar mobilfizetőknek

2015/07/24. - írta: Mobilpénztárca

Fontos, a magyar mobilfizetést a következő években várhatóan meghatározó bejelentést tett a napokban a MasterCard és az OTP Bank.  Magyarországon is elérhetővé vált ugyanis a MasterPass globális fizetési platform, mely egységes fizetési módot kínál a fogyasztók számára bármely internetes vásárlás esetén. Az új fizetési platform elsőként a Cellum által fejlesztett OTPay alkalmazás részeként jelent meg hazánkban: mutatjuk, mit tud a technológia.


Az új fizetési platform elsőként az OTP Bank márkája alatt futó OTPay alkalmazás részeként jelent meg hazánkban, ám más bankok ügyfelei számára is elérhető.

A szolgáltatás lényege, hogy a vásárló bárhol, bármikor, bármely mobileszközét (iOS és Android) használva vásárolhat a digitális fizetési szolgáltatás segítségével, és ehhez mindössze néhány kattintás szükséges.

Mindemellett a MasterPass globális elfogadást tesz lehetővé, vagyis a kártyabirtokosok a világon bárhol tudnak az OTPay alkalmazásba regisztrált kártyájukkal fizetni, ahol a MasterPass logót látják.

Így működik a rendszer


Használatához a kártyabirtokosnak egyszer kell regisztrálnia a bankkártyáját vagy bankkártyáit az OTPay alkalmazásban, majd az internetes vásárláskor a kereskedő oldalán a MasterPass fizetési lehetőséget választva már nem szükséges megadnia a bankkártya adatait. Az alkalmazás és ezen keresztül a regisztráció bármely bank ügyfele számára, bármelyik nagyobb márkához köthető bankkártyával elérhető. A MasterPass használata teljesen díjtalan, nem jár plusz tranzakciós költséggel.

A MasterPass biztonságos használatát többszintű védelmi rendszer garantálja, mégis sokkal gyorsabbá válik általa az internetes vásárlás. Miután a vásárló kosárba helyezte a kiválasztott termékeket, a fizetési módok közül a „Buy with MasterPass” opciót választva csupán telefonszámát kell megadnia (a telefonszámos megoldás egyébként az OTPay-nél az egyik alapvető biztonsági elem: a Cellum más korábbi fejlesztéseinél, például a MasterCard Mobile-nál már évek óta jól működik ez a technológia.

Ez után a megadott telefonszámhoz rendelt OTPay alkalmazásba megérkezik a vásárlás jóváhagyására vonatkozó üzenet és az ügyfél egy érintéssel kiválasztja azt az applikációban regisztrált bankkártyáját, melyet a fizetéshez használni kíván. A tranzakció engedélyezéséhez az mPIN kód megadása szükséges, melyet a felhasználó maga adott meg korábban az alkalmazás regisztrációja során. A sikeres fizetésről a vásárló visszaigazolást kap a weboldalon megjelenő tájékoztatás formájában.

Tehát összefoglalva:

  • a vásárló a webshopban kiválasztja a MasterPass fizetési módot, majd átkerül a MasterPass oldalára
  • itt kiválasztja az OTPay tárcát és beírja a telefonszámot
  • a fizetési kérés automatikusan megérkezik a telefonra, ahol a vásárló csak megerősíti a kérést a titkos jelszavával (mPIN)
  • nem kell kitölteni többé végtelen hosszú űrlapokat, átmásolni a bankkártyáról a kártyaszámot és a többi adatot, ezek mind biztonságosan tárolódnak az OTPay mobiltárcában
  • ráadásul a számlázási és szállítási cím is menthető, így tényleg pillanatok alatt befejezhető a vásárlás.

A Mobilfizetés blog a hír kapcsán megkereste az OTPay alkalmazás fejlesztőjét, a Cellumot. A cég magyarországi értékesítés vezetője, Litauszki Kornél elmondta, hogy a Cellum fejlesztette Magyarország jelenleg egyetlen MasterPass-kompatibilis tárcáját, az OTPayt. Ez egy páratlanul biztonságos alkalmazás, a benne tárolt kártyaadatokat senki nem tudja visszafejteni – még a fejlesztők sem.

Ezen kívül a Cellum végzi az internetes kereskedők bekötését is a MasterPass rendszerbe. Ehhez egy sajátfejlesztésű szoftveres eszközt (SDK) kínálnak, aminek segítségével a fejlesztés a szokásos több hónap helyett csupán pár hét alatt teljesen elvégezhető. Technikai támogatást is nyújtanak, ha valahol elakadna a folyamat, ráadásul segítenek az arculati előírások (például logó helyes kihelyezése) teljesítésében is.

Az OTPay alkalmazásban jelenleg is elérhető kereskedők egy globális elfogadó hálózathoz csatlakoznak: a MasterPass a világ 21 országában (köztük 10 európai államban), mintegy 225.000 webshopban használható. A hazai elfogadóhelyek száma is folyamatosan bővül, többek között a www.a38.hu, www.shopline.hu, www.groby.hu, www.pizza.hu, www.notebook.hu, www.jateknet.hu és a www.ticketportal.hu oldalain lehet az alkalmazással fizetni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr847650054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása