Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Bill Gates titkos tervei: sokat akar, de olcsón

2014/10/23. - írta: Mobilpénztárca

Bill Gates a mobilfizetés egyik legnagyobb rajongója - legalábbis ez derül ki az elmúlt hetekben adott nyilatkozataiból.


A Microsoft alapítója, a világ egyik leggazdagabb embere konkrétan rajong a mobilfizetésért. Bill Gates az elmúlt hetekben több alkalommal is elismerően szólta az új fizetési technológiákról.

A becslések szerint 81 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember szerint az új fizetési technológiák komoly változásokat hozhatnak az emberek mindennapjaiba, konkrétan hatalmas tömegeket emelhetnek fel a szegénységből. Ehhez azonban több dolog szükséges: részben az, hogy a fejlődő országok kormányai lehetővé tegyék az új fizetési technológiák széles körű elterjedését, másrészt pedig az, hogy ezek a fizetési megoldások a lehető legolcsóbbak legyenek - mondta el nemrég egy konferencián.


Hiszünk abban, hogy a digitális fizetési megoldások sokkal nagyobb fejlődést jelenthetnek a szegény országokban, mint bárhol máshol. Ráadásul az újfajta fizetési technológiák elterjedésére - más technológiai újításokkal szemben - nem kell sokat várni, ez nem egy olyan folyamat, ami a fejlett országokból csak lassan szivárog a legszegényebbekig - tette hozzá.

Gates a bankok szerepéről is beszélt. Úgy látja, a bankok számára elengedhetetlen, hogy még inkább digitálisan hajtsák végre a fizetési tranzakciókat, ezeknek pedig mindenki számára elérhetőnek, és szinte teljesen ingyenesnek kell lenniük. A dolog szerinte akkor működik jól, ha nagyon sok fizetési tranzakciót végeznek, nagyon olcsón.
billgates.jpg
Gates a mobilfizetést a klasszikus készpénzes fizetéssel is szembeállította (utalva az Afrikában rendkívül sikeres M-Pesa rendszerre): a milliárdos üzletember szerint sokkal kézenfekvőbb, hogy emberek a mobiltelefonjukkal fizessenek ahelyett, hogy a drága és körülményes készpénzes fizetésre ösztönöznék őket. Arra is emlékeztetett, hogy a digitális fizetési technológiák sokkal átláthatóbbak, így például elkerülhető, hogy a fejletlen országoknak nyújtott támogatás a feketegazdaságot növelje.

Az Apple Pay-ről is beszélt

Október elején Gates-t egy interjúban az Apple Pay-ről is kérdezték. Az Apple fizetési technológiáját nagyszerű ötletnek nevezte, azonban hangsúlyozta, hogy szerinte nem ez lesz az a megoldás, ami az olcsó fizetési technológiát jelenti majd. Utalt arra, hogy az Apple-termékek ára túl magas ahhoz, hogy széles körben lehetővé tegye az ilyen típusú mobilfizetés terjedését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr776825821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása