Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Hova utazik, ha utazik a magyar? Mennyit költ, hogyan fizet?

2014/08/10. - írta: Mobilpénztárca

Hova utazunk? Mennyit költünk? Hogyan tudunk fizetni készpénzmentesen nyaralás előtt és alatt?

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a lakosság csaknem 40 százaléka utazna el a főszezonban (ez valamivel meghaladja a tavalyi eredményt). Más felmérések szerint az adatok ennél is kedvezőbbek. 2013-ban még a magyarok 40 százaléka tervezte, hogy nyári pihenését lakóhelyétől távol tölti, idén már a megkérdezettek 45 százaléka tervezi, hogy nyaralni megy.

A nyaralás a többség számára belföldi üdülést jelent: a válaszadók mintegy 70 százaléka a határokon innen tervezi a feltöltődést, közülük minden harmadik a Balatont választja.

Akik viszont külföldi utazásra készülnek, elsősorban Horvátországot választják, amit Görögország, Olaszország, Románia (Erdély) és Bulgária követ.

balatonlake.jpg
A magyar turista átlagosan – egy hosszú hétvégénél többet, egy egyhetes nyaralásnál kevesebbet – 5 napot szán szabadságából nyaralásra, amelyre belföldön 90, külföldön pedig 150 ezer forintot tervez elkölteni.

Tény, hogy a 2014-es nyár eddig nem adott túl sok lehetőséget a (szó szerint) felhőtlen magyarországi nyaralásra. A csúcsszezonnak számító júliusban szinte alig akadt olyan nap, amikor ne lett volna egy hevesebb zápor, zivatar, de voltak olyan hétvégék is, amikor konkrétan az egész balatoni térségben megállás nélkül esett. Így valószínűleg azok jártak jól, akik augusztusra - szeptember elejére "halasztották" a nyaralást. Nekik is fontos tudni, hogy mobilfizetéssel a nyaralás szervezését is villámgyorsan, egyszerűen és biztonságosan intézhetik, sőt, telefonjukkal a nyaralás alatt is sok helyen fizethetnek.


A magyar fejlesztésű mobilfizetési alkalmazás, a MasterCard Mobile partnerei között tucatnyi utazási irodát, jegyirodát, közösségi vásárlói oldalt találunk. Ez pedig azt jelenti, hogy az alkalmazás segítségével pillanatok alatt kifizethetjük a megvásárolt szolgáltatást, legyen szó családi vízparti nyaralásról, wellness-hétvégéről, fesztiválról, vagy izgalmas hegyi kalandtúráról. Az elfogadóhelyek között olyan neves utazási szolgáltatókat találhatunk, mint az Ibusz, a Vista, vagy a 2Fly, a kuponos/bónuszos közösségi vásárlói oldalak közül például a Bónusz Brigádnál használhatjuk a MasterCard Mobile-t. Ha külföldre utazunk, ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról: mobilfizetéssel például az iBiztosítás szolgáltatásai közül is választhatunk.

Száznál is több webshopban, online szolgáltatónál fizethetünk a mobiltelefonunk segítségével. A fizetésnél a bankkártyás vagy banki átutalásos fizetés mellett keressük a MasterCard Mobile logóját: az oldal megfelelő ablakában adjuk meg a telefonszámunkat, és indítsuk el a fizetési folyamatot a megfelelő gomb megnyomásával.

Ezek után kapunk egy értesítést a telefonunkra, amely a fizetés adatait tartalmazza. Az üzenetben szerepel a kereskedő neve, a fizetendő összeg és a fizetési határidő. Végül megadjuk az mPIN kódot, kiválasztjuk azt a bankkártyát, amelyikkel fizetni szeretnénk. Ezután a telefonunkra visszaigazolást kapunk a tranzakció sikerességéről, valamint a webshop oldalán is tájékoztatnak a fizetés megtörténtéről.

Természetesen okostelefonunkat a nyaralás alatt sem érdemes a szállodában felejteni: az ingyenesen letölthető OTPay alkalmazás segítségével egyszerűen és biztonságosan fizethetünk (a webshopok mellett) üzletekben vagy vendéglőkben is.

otpayaug.jpg
Ahol kint van az OTPay logó, a mobiltelefont ugyanúgy lehet használni a fizetéshez, mint a hagyományos bankkártyákat. A boltok esetében csupán egy előre kihelyezett QR-kódot kell lefényképezni, míg internetes vásárlásnál elég a telefonszámunkat begépelni, így nincs szükség a plasztik kártya fizikai jelenlétére.

Aki a Balatonhoz utazik, fizethet telefonjával például a legendás balatonszemesi Kistücsök étteremben, de akár a füredi Cocomo Caféban is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr366579501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása