Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Meghódíthatja a világot a magyar mobilfizetés: terjeszkedik a Cellum

2013/11/12. - írta: Mobilpénztárca

Két új szolgáltatóközpont megnyitását tervezi az idei évben a Cellum Global, egyet Oroszországban, egyet pedig Délkelet-Ázsiában. A mobilfizetési megoldásokat nyújtó társaság két jelentős bankcsoport számára épít majd mobilfizetési rendszert a közeljövőben.

Milliárdos bevételt és nemzetközi terjeszkedést tervez a mobilfizetési megoldásokat nyújtó Cellum Csoport legújabb tagja, a Cellum Global a következő években – mondta el az mmonline.hu-nak Kóka János, a cégcsoport vezérigazgatója. A bankkártya alapú mobilfizetési szolgáltatásokra létrehozott leányvállalat 2011. nyarán kezdte meg működését, tavaly pedig már 200 millió forintos forgalmat ért el. Mivel tranzakció alapú szolgáltatást nyújtanak, a vezérigazgató gyors felfutásra számít, és reálisnak tartja, hogy néhány éven belül a milliárdos forgalmat is elérje a cég.

Oroszország, Ázsia

A társaság egyelőre Budapesten és Szófiában rendelkezik szolgáltató-központtal. A hazai létesítményből az európai és azon kívüli tevékenységet támogatják, míg a bulgáriai központ a balkáni országokkal foglalkozik. A jövőben azonban intenzív földrajzi terjeszkedést terveznek, így még ebben az évben Oroszországban és Délkelet-Ázsiában hoznak létre egy-egy új központot. clogouj.jpgEzek a létesítmények egymással is kommunikálnak, és a terhelés megosztására is van lehetőség, ami azért is fontos, mert idővel milliós nagyságrendű tranzakciót kell majd kiszolgálniuk. A társaság stratégiája az, hogy partnerekkel összefogva jelenik meg az egyes piacokon, a magyar fél adja a technológiai ismereteket, míg az együttműködő helyi cég a helyismeretet és a lokális kapcsolatokat. Egy-egy központ létrehozásának költsége nagymértékben függ az ország méretétől és a várható tranzakciószámtól, de nagyjából 100 és 300 millió forint között van.

A Cellum jelenlegi fő projektje a MasterCard Mobile mobil fizetési megoldás, amely a magyar felhasználók számára már közel két éve elérhető. A tervek szerint a következő években számos országban bevezetik majd a rendszert.

 
A bankok felé is nyitnak

A közelmúltban Bulgária egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vivacom és a Cellum Bulgária közösen mutatta be a szófiai metrón elektronikus menetjegy vásárlására kifejlesztett megoldását. A QR-kódos technológiára épülő mobilfizetési rendszert a következő 7-12 hónapban szeretnék bevezetni a bolgár fővárosban.

 

A társaság számára további növekedési lehetőséget kínál, hogy két jelentős bankcsoport számára épít ki mobilfizetési rendszert a közeljövőben. A projekt révén nagymértékben megugrik majd a cég rendszerein kezelt tranzakciók száma, hiszen nem csak Magyarországon, de regionális szinten is dolgoznak majd a bankcsoportok számára, amelyek nevei egyelőre nem publikusak.

 mcmt.jpg

A következő években robbanásszerű változás várható a mobilfizetésben, 2015-re globálisan 670 milliárd dollárra nőhet a mobilos tranzakciók értéke, és egymilliárdnál is több felhasználónak lesz lehetősége arra, hogy így fizessen.

Mint arról nemrég a Mobilfizetés Blog is beszámolt, a Cellum – számos európai ország után – most először lép az ázsiai piacra, és rögtön az egyik legnépesebb országban, Indonéziában vezetik be a cég mobilfizetési megoldását. ez azt jelenti, hogy hamarosan már Indonéziában is használhatják pénztárcaként (például számlák befizetésére, webshopos vásárlásra, parkolási díj kiegyenlítésére) az okostelefonokat a magyar vállalat biztonságos mobilfizetési megoldásán keresztül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr495627016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása