Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Ez a legjobb megoldás, ha messze van az ATM

2013/07/16. - írta: Mobilpénztárca

Szinte napra pontosan két hónapja számoltunk be arról, hogy több ezer hazai vállalkozás állíthat ki ezentúl olyan QR-kódos számlát, amit a legnagyobb magyar mobilfizetési rendszer segítségével telefonjukkal fizethetnek be az ügyfelek. Mutatjuk, kik azok, akik máris megkedvelték ezt a szolgáltatást, milyen esetekben működik igazán hatékonyan.


Május közepén írtunk arról, hogy a MasterCard Mobile és a Számlázz.hu együttműködésének köszönhetően az online számlázó rendszert használó vállalkozások (közel nyolcezren) is külön fejlesztés nélkül nyomtathatnak QR kódot számláikra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy elérhetővé válik, hogy a kiállított számláikra MasterCard Mobile QR kód kerüljön. Így a kis- és középvállalkozások fejlesztés, beruházás nélkül képesek MasterCard Mobile-lal kifizethető számlák kibocsátására. A megoldás további előnye, hogy a számla kibocsátója a Számlázz.hu felületén keresztül azonnal értesülhet arról, ha ügyfele kifizette a számlát a mobilfizetési alkalmazással.

Így működik

A vásárló kap egy, a Számlázz.hu rendszer által készített számlát. A számlán szereplő QR-kódot beolvassa mobiltelefonjára telepített MasterCard Mobile alkalmazással.

A QR-kód értelmezését követően megjelenik a fizetési igény vizualizált képe. Erről leolvasható a fizetendő összeg, a vevő adatai, a számlakibocsátó neve és a számla száma. A fizetési tranzakció elindítása után ki kell választanunk, hogy melyik bankkártyánkkal szeretnénk most fizetni. Megadjuk a hatjegyű mPIN kódot. Ezt követően jelzést kapunk a sikeres fizetésről jelzést kapunk.


EZT LÁTNOD KELL! Elképesztő infografika a mobilfizetés világáról - KATTINTS!


Kik használják?

Mint arról a Számlázz.hu blog a rendszer aktiválását követően beszámolt, a MasterCard Mobile fogadtatása egyértelműen pozitív, naponta tucatnyi vállalkozás kezdi használni a rendszert. Talán keveseknek jutna eszébe, hogy alkalmas a szolgáltatás a szórakoztatóipar speciális igényeinek kiszolgálására is. A Szülinapibohóc.hu családi vállalkozás kisgyermekek születésnapján jelenik meg. Az előadás végén a Szülinapibohóc.hu minden esetben számlát ad a szolgáltatásról, a készpénzes fizetés azonban nem mindig működik. Mi a teendő, ha a szülőknél épp nincs megfelelő mennyiségű készpénz? A gyermek születésnapi zsúrjának végén nehezen indulnak el egy ATM felé. Ezt a kissé kínos szituációt oldja fel a QR-kód alapú bankkártyás fizetés. Ha apukának még éppen nincs is az okostelefonjára telepítve a MasterCard Mobile fizetéshez szükséges alkalmazás, ez néhány perc alatt megoldható. Újabb perc a kártyaregisztráció, és már indulhat is a bankkártyás fizetés.

bohocok.jpg
A kis, családi vállalkozások mellett azonban a MasterCard Mobile fizetési módnak létjogosultsága van az olyan közép- és nagyvállalati környezetben is, mint például a SzEK.org vevői. A hazai elektronikus kereskedelem színe-javát összefogó egyesület (teljes nevén: Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület) tapasztalatai szerint a vállalatok belső folyamataiban gyakran elkülönül a számlák kifizetésének jóváhagyása és maga a számlafizetés. Nem feltétlenül ugyanaz a személy regisztrál be mondjuk egy konferenciára és kapja kézhez a számlát, mint aki jogosult azt pl. bankkártyával kifizetni. Ebben segít a számlán levő QR-kód: a titkárnő megrendeli a szolgáltatást, a cégvezető pedig ki tudja fizetni a céges bankkártyával később is, csak a számla alapján.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr645406383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2013.07.17. 11:00:37

Mobilfizetés! Muhaha... Van egy Nokia Lumia 920-as csodatelefonom, de azt mondták, hogy felejtsem el, mert hiába van benne NFC + kódolvasó, sajnos a Windowsos az OP rendszer, így nem tudják a rendszerbe kapcsolni.
Szerintem térjünk vissza rá pár év múlva, addig meg faragjanak a dolgon.
Amúgy azt valaki meg tudná mondani, hogy az elkövetkezendő években hány mobil lesz NFC rendszerű? Mert ha ez nincs benne, akkor elég elhalt dolog az egész.
Amúgy meg a kártyám tud PayPal, azzal 5000 alatt nem kér PIN kódot, és ezzel én átlagban 0,67 másodperc alatt fizetek.
Van kérdés?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.17. 11:41:24

@Csibefogó: A PayPal nevű cég fizetési rendszere és a MasterCard érintésmentes PayPass kártyája nem ugyanaz :)
süti beállítások módosítása