Trendek, technológiák, fogyasztói szokások - amit a mobilfizetés világáról tudni érdemes.

Nem áll Távol Afrikától a mobilbankolás

2012/09/26. - írta: Mobilpénztárca

Kevesen gondolnák, hogy a mobilbankolás legnagyobb sikerei Afrikában mutatkoznak.


Első hallásra talán furcsának tűnhet, pedig igaz: a mobilfizetés, mobilbankolás egyik leglelkesebb használói az afrikai kontinens lakói.

Az afrikai országban élők 80 százalékának ugyanis egyáltalán nincs bankszámlája - mobiltelefonja viszont sokaknak, sőt, egyes országokban szinte mindenkinek- van, rohamosan terjednek az okostelefonok is. A különféle mobilbanki szolgáltatások segítségével a fekete kontinens lakosai nemcsak gyorsabban és biztonságosabban juthatnak pénzükhöz, de átutalásokat végezhetnek, sőt, bizonyos esetekben akár kölcsönt is igényelhetnek.

A mobilfizetési szolgáltatásokkal pedig vásárolhatnak/rendelhetnek élelmiszert, vagy akár mezőgazdasági termékeket, de akár el is adhatják áruikat.


mpesa.jpg
Az évszázadok, évezredek bevett gyakorlatához, a személyes üzletkötéshez képest számos előnye van mobilbanknak. Elsősorban idő- és költségtakarékos, nem kell a közlekedésre költeni, nem kell hozzá készpénz, sőt még az üzletek közvetítőit is ki lehet hagyni a rendszerből. A mobiltelefonnal való fizetés lényegesen leegyszerűsíti az emberek életét, hiszen lehetővé teszi számukra a vásárlást, tartózkodjanak bárhol. mobilfizetés lényegesen gyorsabb és egyszerűbb, mint az átutalás vagy a bankkártyás fizetés, a kezelési költsége pedig a legtöbb országban alacsonyabb. Emellett biztonságosabb is, hiszen a virtuális pénzzel nem lehet visszaélni.

A nagy távolságokhoz képest a mobilbankolás az átutalást is jelentősen megkönnyíti: Kenyában például sok munkás telefonjának segítségével küld pénzt a családjának, megspórolva ezzel a több napos (és nem is mindig veszélytelen) utazást.

Az sem mellékes, hogy a mobilbankolás a megtakarításokat is ösztönzi. Egy világbanki felmérés szerint az M-PESA (a Safaricom, Kenya legnagyobb mobilszolgáltatójának mobilbanki applikációja) felhasználói 30 százalékkal fogékonyabbak pénzük online megtakarítására, amióta használják a mobilbanki rendszert. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mobilfizetes.blog.hu/api/trackback/id/tr304804960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása